Drone delivery de toekomst van logistiek

Drone pakketbezorging nog in de kinderschoenen

Drones worden steeds belangrijker. Niemand twijfelt er dan ook nog aan dat drones de toekomst hebben. Momenteel worden ze veel ingezet voor inspecties op moeilijk bereikbare plekken zoals bij windmolens maar met drones kan er veel meer. Pakketbezorging met drones lijkt een logische volgende stap maar in Nederland staat deze vorm van bezorging nog in de kinderschoenen.

Logan, de hoofdstad van de dronebezorging

In Nederland mag de bezorging per drone dan nog in de kinderschoenen staan, in de Australische stad Logan werden in 2021 al meer dan 50.000 pakketjes afgeleverd met behulp van drones. Technisch gezien is pakketbezorging per drone mogelijk. Het is een technologie die consumenten een snellere manier biedt op dat wat ze op dat moment nodig hebben, ook in afgelegen gebieden en zonder extra belasting van het toch al overvolle wegennet.

Autonome vliegers

Drones vliegen in principe autonoom en kunnen zelf hun route bepalen daarbij rekening houdend met hoge bouwwerken en vliegverkeer. Dat autonoom vliegen is het probleem. In Nederland was het lang niet mogelijk om een dronevlucht boven stedelijk gebied uit te voeren. Europese regelgeving bracht daar verandering in en sinds 2020 is het dan ook mogelijk om autonome drones voor bezorging te gebruiken. Maar eenvoudig is dat niet. In Nederland moet een piloot de drone altijd zelf kunnen zien, tenzij hiervoor een ontheffing is verleend. De Inspectie Leefomgeving en Transport geeft zo’n ontheffing alleen af als je aan kunt tonen dat er geen alternatief vervoer mogelijk is en de vlucht veilig kan worden uitgevoerd. Voor elke nieuwe vlucht heb je weer opnieuw zo’n vergunning nodig.

Testvluchten in Nederland

Er zijn in Nederland al een aantal testvluchten met bezorgdrones uitgevoerd. Zo deed de ANWB een proef met het vervoer per drone van bloed en medicatie tussen ziekenhuizen en Thuisbezorgd hield in 2021 in Amsterdam een proefvlucht met het bezorgen van een maaltijd met een drone. In 2023 wordt de eerste officiële Nederlandse vliegroute boven bebouwd gebied voor drones in gebruik genomen. Die loopt vanaf Zuid-Holland naar de Noordzee. Hier kunnen drones ingezet worden voor vluchten waarbij de drone buiten het zicht van de piloot vliegt en zelfs geheel autonoom.

Drone van drone delivery services 

Snel en duurzaam

Het belangrijkste voordeel van bezorging met drones is wel de snelheid. Een drone heeft geen last van files en kan kiezen voor de kortst mogelijke route. Niet alleen is bezorging per drone snel maar het is ook duurzaam want er is in principe geen sprake van uitstoot. Bezorging door drones is dan ook ‘groener’ dan vervoer over land. Wanneer je de accu’s van de drones oplaadt met groene stroom, kun je wel spreken van duurzame luchtvaart.

Draagvlak in de samenleving

Drones maken nogal wat geluid en wanneer pakketbezorging met drones op grote schaal plaats zal gaan vinden, kan dat leiden tot geluidsoverlast. Daarnaast hebben drones hoge kwaliteit camera’s aan boord en is het de vraag of wij drones met camera’s onderdeel willen laten worden van onze samenleving.

Is grootschalige bezorging per drone nu al mogelijk?

Er zal nog wel het een en ander moeten gebeuren voordat bezorgdrones grootschalig ingezet kunnen gaan worden. Denk bijvoorbeeld aan het bereik, de veiligheid, de batterijduur maar ook het gewicht dat een drone momenteel kan dragen. De technologie en regelgeving blijven in ontwikkeling en bezorgdrones zullen dan ook zeker een vaste plek gaan krijgen in de logistiek.