Waar mag je vliegen met een drone?

Waar mag je vliegen met een drone in Nederland?

Een drone kun je voor verschillende doeleinden gebruiken, en iedere gebruiker heeft een andere reden om ermee te vliegen. Het lastige is dat je niet altijd weet waar je nou wel en niet mag vliegen. Je wilt natuurlijk niet in de problemen komen, zeker niet als je je bedenkt dat je bij verkeerd gebruik van een drone een hoge boete kunt riskeren of zelfs een ongeluk kunt veroorzaken.

Om dat te voorkomen, leggen we je in deze blog uit hoe je via een kaart kunt herkennen waar je mag vliegen, volgens speciale kleuren. Zo kun je je makkelijker aan de regels houden.

Een handige tool - De no-fly zone kaart

Er zijn veel gebieden om te vliegen in Nederland, waardoor het niet altijd makkelijk is om na te trekken wat toegestaan is en wat verboden. Een moderne en makkelijke tool om hierachter te komen is de zogeheten no-fly zone kaart. Hier volgt een uitleg wat de kleuren op de kaart precies betekenen:

Rode zones - Verboden om te vliegen

Je mag in deze gebieden dus niet vliegen met je drone, omdat het no-fly zones zijn. Ze bevinden zich voornamelijk bij vliegvelden, industriegebieden of havens. Het alsnog vliegen met een drone kan in deze gebieden gevaarlijke situaties opleveren, omdat je het vliegverkeer tot last kan zijn of problemen omtrent veiligheid veroorzaakt.

Gele zones - Vliegen met beperkingen toegestaan

Deze zones beteken dat er een verhoogd risico is, en wordt daarom als laagvlieggebied aangeduid. Je hebt dus een risico om met je drone laag vliegend vliegverkeer te hinderen. Om die reden mag je hier wel opstijgen met een drone, mits je een persoon bij je hebt die het overige luchtverkeer in de gaten kan houden.

Groene zones - Natura 2000 gebied

Een groene vliegzone geeft een beschermd natuurgebied in Nederland aan. Dit worden ook wel de Natura 2000 gebieden genoemd.Je mag hier alleen maar vliegen en opnames maken met een drone, als daar een speciale vergunning voor is gegeven vanuit de provincie. Deze vergunning worden niet snel gegeven, daarom blijven dit soort gebieden voor de meeste drone bestuurders een no-fly zone.

Blauwe zones - Vliegen is hier (tijdelijk) niet toegestaan

Blauw betekent een tijdelijke no-fly zone, die een vluchtrapport aangeven. Dit is een aankondiging van een vlucht die in de toekomst gaat plaatsvinden van ander vliegverkeer. Hierbij kun je denken aan luchtopnames door een filmproducent. Er wordt voor een korte periode een stuk van het luchtruim gereserveerd, wanneer dit voorbij is kleurt het gebied weer neutraal en is vliegen met een drone weer toegestaan.

Niet gemarkeerde zones - Vliegen is hier toegestaan

Als er geen kleur is aangegeven op de kaart, dan is dit een niet gemarkeerde zone. Hier mag je je drone ongestoord laten vliegen. Ook opnames maken zonder een speciale vergunning is hier toegestaan.

Wel is het belangrijk om de algemene regels in je achterhoofd te houden: vlieg niet over groepen mensen en gebouwen, houdt met je drone voldoende afstand van mensen/openbare wegen, en probeer niet meer risico te nemen dan nodig is. Zo heb jij veel plezier met je drone, en verloopt alles veilig.

Mocht je nu meer willen weten over de no-fly zones, en jouw vlieggebieden, dan is hier een handige link om te gebruiken als je wilt controleren waar je wel en niet mag vliegen met een drone.